És temps de castanyes

13.10.2017

Com sabeu tots, tot just comença la temporada de castanyes i per això us volem proposar varies receptes molt senzilles per tal de que podeu aprofitar al màxim aquest magnífic producte que està durant poc temps al nostre mercat. 

Es poden fer tant plats dolços com salats! Que voli la imaginació!

Comencem amb els salats...

Croquetes de castanyes

Ingredients

  • 350g castanyes pelades
  • 2 rovells d'ou
  • 150mL llet
  • 150mL aigua
  • 50g mantega
  • 70g sucre
  • Farina, ou i farina de galeta (pa ratllat)

Elaboració

  1. Posem les castanyes i l'aigua al foc, just quan comenci a bullir afegim la llet i deixem coure fins que estiguin toves. Triturar
  2. Afegir el sucre, la mantega i els roveels d'ou amassant tot. Ho tornem a posar al foc perque endureixi una mica la massa.
  3. Extenem la massa i deixem que es refredi. 
  4. Ara el pas més divertit! Li donem la forma que volguem i seguim la cadena: farina, ou i pa ratllat. Ara sols queda fregir i disfrutar-les!

Estofat de vedella amb castanyes i bolets

Ingredients

  • 1kg vedella
  • 600g castanyes
  • 600g bolets (ara estem en temporada de ceps, ous de reig, apagallums,pebrassos i alguna llenega).
  • 1 ceba gran
  • 1 tomàquet
  • 1/2 pebrot vermell
  • Oli, farina, sal i aigua.

Elaboració

  1. Trossegem la vedella si no ens ho han fet ja al mercat a trossos mitjans, salem i ho passem per farina i la fregim a una paella fins que agafi una mica de color.
  2. En una cassola preparem el sofregit aprofitant l'oli de la fregida de la carn (no tot!) amb la ceba picada, el tomàquet i el pebrot, un cop estigui tot doradet afegim la carn i un cassó d'aigua, just per cobrir la carn. Aqui es quan afegim les castanyes pelades i trossejades, si volem que ens qued més lligat l'estofat, o senceres. 
  3. Coure fins que la carn estigui tendra a foc lent, i just 10 minuts abans hi afegim els bolets.

Acabem amb el més dolç...

Pastís de San Román

Ingredients

  • 1/2L nata líquida
  • 4 cullerades sucre
  • 1 tassa de castanyes
  • 1 sobre gelatina neutre
  • 1 paquet de galetes tipo maria/ animadas
  • 100g mantega

Elaboració

  1. Per la base, triturem les galetes amb la mantega pomada fins fer una massa i ho extenem al nostre motlle.
  2. Per la crema, amb 1/2L d'aigua bullim la meitat i es dissol la gelatina amb la resta de l'aigua. Quan comenci a bullir, afegim la resta del aigua amb la gelatina disolta.
  3. Triturem la preparació anterior juntament amb a nata, el sucre i les castanyes, fins aconseguir una crema lleugera.
  4. Afegim la crema sobre de la nostre base de galeta i deixem refredar a la nevera fins que hagi agafat cos (varies hores).

Flam de castanyes

Ingredients

  • 1/2Kg de castanyes
  • 750mL llet
  • 4 ous
  • 100g sucre
  • 100g mantega
  • Vainilla

Elaboració

  1. Coem les castanyes pelades amb la llet, la vainilla al gust ( si es essència amb una cullaradeta ja en tenim prou, si ho tenim amb beina, la trenquem i la esclafem una mica) i la mantega, fins que estiguin toves.
  2. Triturem i afegim els ous, ho barregem tot fins que quedi una mescla fina.
  3. Agafem el motlle que més ens convingui i posem el caramel que haurem fet amb sucre al fons, afegim la mescla ho fornegem al bany maria a 190ºC durant 45 minuts o una hora, tot dependrà del nostre motlle. Podem comprovar que estiguin fets punxant amb un escuradents i que surti net.
  • 100 g sucre
  • 4 cullerades soperes d'aigua
  • gotes de llimona

* Per qui no hagi fet mai caramel:

Posem tots els ingredients en un cassó i a foc mig anem remenant fins que aconseguim un color daurat, treure rapidament del foc, perquè es crema molt ràpid i ho posem al motlle.