Escudella de Nadal

22.12.2017

Queden 3 dies perquè vingui el tant esperat dia de Nadal i que millor que preparar els fogons amb una bona escudella de Nadal? Us explicarem com fem el brou a casa nostra i pugueu disfrutar vosaltres també d'un dinar ben tradicional i deliciós.

Ingredients

  • 1 carcanada pollastre 
  • 1 cuixa i 2 aletes de pollastre
  • 200-300g tocino/panxeta
  • 500g costella vedella
  • 2 ossos salats
  • 500g conill (part vedella) /morcillo
  • 2 ossos espinada
  • Herbes per el caldo ( xirivia, nap, porro, pastanaga, api, col)
  • 3 patates
  • 1 pot cigrons cuits
  • Pilota (mitja hora abans de servir el caldo)
  • 6L d'aigua

Amb els ingredients que hi han fins ara surt un brou claret amb gust no gaire fort si el volem més potent només cal afegir més carns de vedella com per exemple, ós de vedella, més panxeta, tocino ranci, ossos de pernil, etc.

Elaboració

1. Pelar les verdures i tallar la col en 4 troços, si només es mitja per la meitat, així aconseguirem que no se'ns desfasi. Nosaltres deixem les verdures senceres perquè ens agrada poder treure-les un cop fet i menjar-les amb la carn d'olla.

2. Agafar una olla gran i omplir d'aigua. Afegir les verdures i les carns i encendre a foc fort, un cop comenci a bullir, baixem el foc al mig i deixem coure 2h mínim. Vigilar l'aigua, si s'evapora molt i no cobreix en podem afegir més.

3. Un cop tinguem el caldo quasi fet podem afegir els cigrons (mitja hora abans) per a que se'ns acabin de coure bé i agafin gust.

4. Podem fer el mateix amb la pilota, mentre es va bullint el caldo la podem deixar feta e incorporar-la mitja hora abanas si la feu gran, o si preferiu boletes afegir-les un cop hagueu colat el brou. 

5. La pilota la fem amb: 1 butifarra sencera, 1 ou, farina de galeta/pa ratllat i julivert picat, que li afegim a la farina.

6. Treure la carn de la tripa, aixafar amb una forquilla, un cop ben esmicolada afegim l'ou sencer i l'incorporem. Anem afegint farina de galeta fins que poguem fer forma però que no quedi massa seca. Donar forma.

Esperem que disfruteu molt del nostre brou. Bon Nadal i bones festes!